1. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ve zbytku ohřátého mléka rozpustíme máslo.
2. Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a žloutky, pár vanilkových zrníček nebo trochu vanilkového cukru a pár strouhnutí citronové kůry. Přilijeme ohřáté mléko s máslem a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
3. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Na tvarohovou náplň utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, potom scedíme a přimícháme do tvarohu. Na povidlovou náplň stačí rozmíchat povidla s trochou rumu. Nejpracnější je maková náplň: mletý mák povaříme v mléce spolu s cukrem, skořicí a vanilkou, nakonec přidáme rozinky a trochu rumu a kakaa pro chuť. A necháme vychladnout.
4. Pomoučíme vál a buď těsto vyválíme na silnější plát, který rozkrájíme na čtverce, nebo rovnou z těsta lžící odkrajujeme kousky těsta, z nichž pomoučenýma rukama vytvoříme placky. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň, prsty stiskneme pevně k sobě a dlaněmi uválíme kuličku. Do pekáče, vymazaného máslem, postupně do řad skládáme buchty, každou vždycky důkladně ze všech stran pomažeme máslem, nakonec buchty potřeme i shora. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25–30 minut dozlatova. Před servírováním je poprášíme moučkovým cukrem.
Tip:
Až budete buchty péct, zkuste je na závěr potřít rozpuštěným máslem s rumem. Budou skvělé, voňavé a dlouho vláčné.